🇳🇱 Persbericht: Hollandsche Zeilvloot zoekt steun bij publiek met online petitie

“Voorkom dat de historische Hollandsche Zeilvloot ten onder gaat”

Nederland heeft de grootste, nog varende historische vloot ter wereld. De vloot, bestaande uit ruim 400 authentieke schepen, wordt in binnen- en buitenland geroemd om haar grote cultuurhistorische waarde. De schippers uit de vloot zijn online een petitie gestart in een poging de Hollandsche Zeilvloot te redden.

Door de corona-maatregelen wordt de sector op dit moment bedreigd met uitsterven. De ondernemers stevenen af op een omzetverlies van 90 – 100% voor dit jaar. Voor 2021 ziet dat er niet veel beter uit. Als er geen extra maatregelen komen vanuit de overheid, zouden veel schippers failliet kunnen gaan. Daarmee verdwijnen hun historische schepen voorgoed uit het Nederlandse beeld.

De petitie is te vinden op reddezeilvloot.petities.nl

Petitie: “Voorkom dat de historische Hollandsche Zeilvloot ten onder gaat”

In tegenstelling tot historische schepen in buurlanden, krijgen de schepen in Nederland geen subsidie van de overheid maar worden ze commercieel geëxploiteerd door ondernemers in de chartervaart. De schippers van de Hollandsche Zeilvloot steken bloed, zweet, tranen en geld in hun schepen om gasten te kunnen laten genieten van unieke zwerftochten over het Wad, IJsselmeer en zelfs de wereldzeeën. De Hollandsche Zeilvloot houdt op deze manier, zolang ze bestaat, zelf haar broek op.

Het tweede pakket steunmaatregelen van de regering is onvoldoende om te voorkomen dat onze gehele historische zeilvloot voorgoed verdwijnt. Met het tekenen van de petitie hopen de 400 historische schepen genoeg steun binnen te halen en een noodsignaal af te geven aan de Minister.

Dit varend erfgoed mag niet ten onder gaan! De petitie wordt ondersteund door de BBZ, de beroepsvereniging van de Nederlandse chartervaart, waaronder de zeilende chartervloot en de motorpassagiersvaart.

Zonder keuring verdwijnen veel historische schepen voorgoed uit beeld

Wanneer schippers en rederijen failliet gaan, verdwijnt een groot deel van deze unieke historische vloot, voorgoed uit beeld. Schepen en schippers moeten aan strenge eisen voldoen voor de nodige keuringen. Als deze voor het schip verlopen door faillissement, moet er daarna aan de eisen worden voldaan van een nieuw gebouwd schip. Met onze historische schepen is dat onhaalbare kaart. Niet alleen financieel maar ook praktisch is het niet uitvoerbaar.

Een enkel schip zal verkocht worden als woonschip, de rest van de vloot komt uiteindelijk terecht bij het oud ijzer. Daarnaast gaan ook veel gespecialiseerde toeleveringsbedrijven uit de branche zoals zeilmakerijen, tuigerijen, De Enkhuizer Zeevaartschool, boekingskantoren en watersportwinkels het misschien niet redden.

Hollandsche Zeilvloot

// Einde Bericht

Informatie voor de media

De petitie is te vinden op https://reddezeilvloot.petities.nl

Voor meer informatie, foto’s en interviews kunt u contact opnemen met de Hollandsche Zeilvloot via media@hollandschezeilvloot.nl of bellen met Hester Ozinga op 06-42135734.