Bark EUROPA zeilt weer naar Antarctica

In 2022 is de EUROPA terug in Nederland voor de Tall Ships Races Harlingen

Op dinsdag 7 september vertrekt Tall Ship Bark EUROPA, na ruim een jaar in Nederland, weer naar Antarctica! Zeilend met gasten via Tenerife en Montevideo is de bemanning zo’n drie maanden onderweg naar Ushuaia, waar in december het expeditieseizoen naar Antarctica start.

Tijdens de Atlantische oversteek varen er twee internationale studenten mee om onderzoek te doen naar de groei van lichtgevend plankton en microplastics. Volgend jaar zomer is de EUROPA terug in Nederland om deel te nemen aan de Tall Ships Races Harlingen 2022. Tevens een unieke mogelijkheid om ervaring en kennis te delen op het gebied van duurzaamheid en bescherming van de oceanen.

Bark EUROPA zeilt weer naar Antarctica
Bark EUROPA op Antarctica, foto Jordi Plana
Gastvrij ontvangen in Scheveningen en Harlingen

De EUROPA arriveerde in juni 2020 in Nederland na een non stop reis van 81 dagen vanuit Ushuaia. Hierna verbleef het schip noodgedwongen meer dan een jaar Nederland. Dankbaar voor de gastvrije ontvangst in thuishaven Scheveningen en in de haven van Harlingen, werd er op deze locaties veel onderhoud verricht aan het schip. Het dekhuis en de hutten zijn volledig gerenoveerd en de voorraadruimte en wasruimte vernieuwd. Afgelopen zomer heeft het schip diverse korte training trips gemaakt met bemanning en een eerste SEA Lab reis in samenwerking met het Friesland College.

Meezeilen als ‘voyage crew’ van Tenerife naar Montevideo

De EUROPA zeilt van Scheveningen via Tenerife en Montevideo naar Ushuaia. Op de reis van Tenerife naar Montevideo zijn nog plekken vrij om mee te varen. Bark EUROPA is een zeil opleidingsschip en je kunt meevaren als ‘voyage crew’. Dit betekent dat de vaste bemanning van Bark EUROPA je opleidt tot zeiler en je laat ervaren hoe het is om bemanning te zijn op een traditioneel zeilschip, ervaring is hiervoor niet nodig. In tegenstelling tot een cruise, ga je aan boord van Bark EUROPA op een hands-on, actief zeilavontuur. Je staat vier uur op wacht, waarna je acht uur vrije tijd hebt.  

Er zijn veel redenen te bedenken waarom iemand ervoor kiest om onder zeil een oceaan over te steken. Voor de een is het de perfecte reis om 2 maanden volledig afgezonderd te zijn van de rest van de wereld, van social media, internet en alle hectiek van thuis. De ander wil de sombere herfst inruilen voor tropische weer en anderen wachten al jaren op hun kans om de evenaar per schip over te kunnen steken.

Respect voor de Oceaan

Respect voor de oceaan speelt een belangrijke rol in de filosofie van de EUROPA. Met lezingen aan boord, het mee laten varen van wetenschappers en het gebruik van milieuvriendelijke producten worden trainees geïnspireerd om de oceaan en de diersoorten meer te beschermen. In het verleden hebben er onder andere oceanografen, astronomen en marine biologen meegevaren. Op deze manier creëren we een netwerk van oceanists over de hele wereld, een team dat zich inzet voor de oceanen.


Onderzoek naar de groei van lichtgevend plankton en microplastics

Door samen te werken met diverse universiteiten, waaronder de Universiteit van Wageningen, hoopt Bark EUROPA de wetenschappelijke wereld te verbinden met onze wereld op zee. Dit help om kennis over te brengen op een breder publiek, meer bewustwording te creëren en de gasten aan boord te inspireren. Ook tijdens deze Atlantische Oceaan oversteek zeilen er studenten mee die onderzoek doen. Fran Jones is een student aan de Universiteit in Bangor en onderzoekt de groei van lichtgevend plankton, ook wel zeevonk genoemd. Regitze Andersen doet vanuit Nordic Ocean Watch onderzoek naar microplastics. 

Bark EUROPA voor de kust van Harlingen, Foto Johan Balt
EUROPA in 2022 terug in Harlingen voor Tall Ships Races

In 2022 is Harlingen weer gasthaven van de spectaculaire Tall Ships Races. Tall Ships vanuit de hele wereld nemen deel aan dit maritieme evenement samen met de bruine vloot. Duizenden trainees komen hier samen om van het scheepsleven en van elkaar te leren. Het evenement vindt plaats van 14 tot en met 17 juli 2022.

Leentje Toering, managing director van de EUROPA, licht toe waarom dit een belangrijk evenement op de agenda is:

“Voor de bark EUROPA is het een unieke mogelijkheid om te delen wat wij tijdens onze reizen leren op het gebied van duurzaamheid en bescherming van de oceanen. Onze ervaringen en verhalen delen we door middel van lezingen en workshops. Deze zijn toegankelijk voor onze trainees en voor het publiek van het evenement.”

Over de EUROPA

De EUROPA bevaart sinds 2000 de oceanen en wereldzeeën en staat bekend als een schip waar echt mee gezeild wordt. Onze reizen brengen ons naar afgelegen gebieden over de hele wereld, wat liefhebbers en dromers de mogelijkheid geeft om op te stappen voor een avontuurlijke zeilreis. 

De EUROPA zeilt in de Atlantische, Stille en Indische Oceaan, waaraan ze haar bijnaam ‘Ocean Wanderer’ te danken heeft. Van december tot maart, wanneer het in het zuidelijk halfrond zomer is, onderneemt EUROPA expedities naar Antarctica.

 

//  Einde persbericht

Wilt je als redacteur, journalist of blogger meer informatie ontvangen, neem dan even contact op via hester@hestag.com

Related Posts
Den Haag nieuwe thuishaven Team Brunel
Brunel - Foto: Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race

De crew van Team Brunel – Sailing Holland is dinsdag 10 mei in de haven van Scheveningen aangekomen na een Read more

Burgemeester Haarlem springt Spaarne in voor goed doel
Communicatie watersportevenement - Burgemeester Haarlem springt Spaarne in voor goed doel- Aftrap Swim to Fight Cancer in Haarlem. Foto Michel van Bergen

Op 3 juli 2016 is het Spaarne het domein van een uniek evenement. Honderden zwemmers gaan op deze dag van Read more

Wethouder Merijn Snoek geeft samen met Maarten van der Weijden startschot Swim to Fight Cancer Haarlem
Aftrap Swim to Fight Cancer Haarlem. Foto Michel van Bergen

Zondag 3 juli 2016 is Merijn Snoek, wethouder van Jeugd, Onderwijs en Sport, aanwezig bij de start van de 2 Read more

Nederlands tallship de bark EUROPA na wereldreis thuis in Den Haag
De bark EUROPA komt Den Haag - Bark EUROPA oceanwanderer

Na bijna twee jaar komt het Nederlandse tallship de bark EUROPA op 24 juli 2016 weer even thuis. De Gemeente Read more