Bark EUROPA viert aankomst thuishaven Scheveningen met overhandiging boek aan havenmeester Cees Duvekot

boek reis Bark EUROPA
Op de foto v.l.n.r. havenmeester Cees Duvekot, auteur Boris Lemereis en kapitein Eric Kesteloo Credits: Arjan de Jager

Den Haag, 16 juni 2021 – Het Nederlandse Tall Ship Bark EUROPA ligt weer aan de kade in thuishaven Scheveningen. Na een lange onderhoudsperiode, mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Bark EUROPA, was het een feest om van Harlingen naar Scheveningen te varen.

Daarbij is het exact een jaar geleden dat de bemanning van het schip, na een monstertocht van 81 dagen en 10.160 zeemijlen vanuit Ushuaia, voet aan wal zette in de thuishaven. Op 10 juni verscheen over deze unieke oversteek het boek ‘De reis van Bark Europa’ van Boris Lemereis. Als dank voor de gastvrijheid die de thuishaven toonde in onzekere tijden, overhandigde kapitein Eric Kesteloo na aankomst een exemplaar van het boek aan Cees Duvekot, havenmeester van Scheveningen. 

De komende maanden focust de bemanning zich op het maken van proefvaarten en zeiltrainingen om eind juni klaar te zijn voor een eerste reis met Friese jongeren in het kader van Sea Lab, waarbij de focus ligt op duurzaamheid en persoonlijk leiderschap. In juli en augustus komen er mooie zomerzeiltrips op het programma te staan.

Bark EUROPA op Scheveningen
Havenmeester in het zonnetje bij aankomst Scheveningen

Het is 16 juni, exact een jaar na het moment dat het schip in Scheveningen arriveerde nadat ze non-stop vanuit Ushuaia naar huis zeilde. ‘De gastvrijheid van onze thuishaven, in een tijd waarin bijna geen enkele haven toegankelijk was voor het schip en haar bemanning, was voor ons echt heel waardevol, ‘ vertelt Leentje Toering, directeur van de EUROPA. Als blijk van waardering, krijgt havenmeester
Cees Duvekot een exemplaar van het boek ‘De reis van Bark Europa’ overhandigd van kapitein Eric Kesteloo.

De reis van Bark Europa

‘De reis van Bark Europa’ vertelt het verhaal van de monstertocht van de EUROPA, dat tijdens de coronacrisis de wereld over moest varen, gezien door het perspectief van de kok Gjalt Gaastra, kapitein Eric Kesteloo en de scheepsarts Sanne Muller. Toen de wereld in maart 2020 op slot ging, begon het honderd jaar oude schip noodgedwongen aan de langste tocht ooit: non-stop van Argentinië naar Scheveningen, ruim 17.500 kilometer. Terwijl de bemanning stormen trotseerde en de voedselvoorraad steeds kleiner werd, kwamen de berichten binnen van alle surrealistische ontwikkelingen in de wereld. Ons schip werd één van de meest geïsoleerde plekken in deze eerste maanden van de pandemie.

Voor kapitein Eric Kesteloo gaf het kunnen meewerken aan het boek een nieuwe dimensie aan de reis: ‘Het was een leuke ervaring om met Boris over details van de reis te praten waar ik normaal gesproken verder niet bij stil zou staan. Als ik straks (nog) oud(er) ben, is het denk ik heel bijzonder om het verhaal nog eens terug te lezen en herinneringen op te halen. Achteraf was de non-stop terugreis een goede keuze en ik ben blij dat hij mij ten deel viel.’

Cees Duvekot, havenmeester van Scheveningen is vereerd dat hij van de EUROPA een exemplaar overhandigd krijgt: ‘De EUROPA is echt een aanwinst voor de haven. Ik geniet het meest als ze op zeil binnen komt, echt een fantastisch gezicht! Het voelt wel bijzondere om een jaar na haar aankomst uit Ushuaia aan boord staan met zo’n prachtig boek in onze handen. Het was heel fijn om de kapitein en de bemanning vorig jaar te kunnen laten weten dat we hen konden ontvangen en accommoderen. Dat zij dat ook zo hebben ervaren en me daar op deze manier voor willen bedanken doet me wel wat.’

De reis van Bark Europa is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of Bol.com.

Nieuwe plannen gloren aan de horizon

Eind juni staat de eerste zeilreis op het programma genaamd Sea Lab, een samenwerking met het Friesland College. Tijdens dit avontuur leren jongeren onder begeleiding van wetenschappers wat voor onderzoek en observaties er mogelijk zijn op zee, wat voor vervuiling er in de oceaan te vinden is en hoe we met deze verzamelde informatie een discussie op gang kunnen brengen. Ook volgen de jongeren workshops over persoonlijk leiderschap en verantwoordelijkheden. Het standaard leslokaal wordt deze week omgeruild voor het dek van een driemaster en we dagen ze uit om uit hun comfortzone te stappen en samen het leeravontuur aan te gaan. Dat is Sea Lab.

Na dit mooie avontuur blijven we nog even in de buurt om enkele mooie zomertochten vanuit Nederland te maken. Deze reizen worden gemaakt met een volledig gevaccineerde crew en voyage crew en worden last minute in de verkoop gezet.

Antarctica

De EUROPA bevaart al sinds het jaar 2000 de oceanen en zeeën en heeft de reputatie van een schip dat echt zeilt. Het schip zeilt naar afgelegen gebieden over de hele wereld en geeft zeilliefhebbers en avonturiers de mogelijkheid om halverwege lange tochten op te stappen. De EUROPA zeilt in de Atlantische, Stille en Indische Oceaan, waaraan ze haar bijnaam ‘Ocean Wanderer’ te danken heeft.

Van december tot maart, wanneer het in het zuidelijk halfrond zomer is, onderneemt EUROPA expedities naar Antarctica. In augustus dit jaar hoopt de bemanning weer af te te kunnen zakken naar het Zuiden voor nieuwe Antarctica expedities.

Related Posts
Den Haag nieuwe thuishaven Team Brunel
Brunel - Foto: Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race

De crew van Team Brunel – Sailing Holland is dinsdag 10 mei in de haven van Scheveningen aangekomen na een Read more

Burgemeester Haarlem springt Spaarne in voor goed doel
Communicatie watersportevenement - Burgemeester Haarlem springt Spaarne in voor goed doel- Aftrap Swim to Fight Cancer in Haarlem. Foto Michel van Bergen

Op 3 juli 2016 is het Spaarne het domein van een uniek evenement. Honderden zwemmers gaan op deze dag van Read more

Wethouder Merijn Snoek geeft samen met Maarten van der Weijden startschot Swim to Fight Cancer Haarlem
Aftrap Swim to Fight Cancer Haarlem. Foto Michel van Bergen

Zondag 3 juli 2016 is Merijn Snoek, wethouder van Jeugd, Onderwijs en Sport, aanwezig bij de start van de 2 Read more

Nederlands tallship de bark EUROPA na wereldreis thuis in Den Haag
De bark EUROPA komt Den Haag - Bark EUROPA oceanwanderer

Na bijna twee jaar komt het Nederlandse tallship de bark EUROPA op 24 juli 2016 weer even thuis. De Gemeente Read more