Fonds Vrienden van de EUROPA laat droom Haagse jongeren uitkomen


Persbericht: Fonds Vrienden van de EUROPA laat droom Haagse jongeren uitkomen

De Haagse Lotte Linthorst en Matthijs Boesten, beide 19 jaar oud, zijn door de EUROPA geselecteerd om mee te zeilen van Kaapstad naar Boston. Het Nederlandse tallship, met als thuishaven Den Haag, begon afgelopen zomer met de zoektocht naar de twee avonturiers; een actie die voortkomt uit het fonds ‘Vrienden van de EUROPA’. Op de website en via de social media kanalen van de bark EUROPA zijn de avonturen van Lotte en Matthijs te volgen. 

Initiatief Fonds ‘Vrienden van de EUROPA’ 

De bark EUROPA is met haar lengte van 56 meter en drie masten een imposante verschijning. Aan boord werken 16 bemanningsleden en 48 trainees vanuit het Sail Training Programma. Het fonds ‘Vrienden van de EUROPA’ maakt het mogelijk om trainees mee te nemen die zonder steun geen mogelijkheid hebben om mee te varen.

Kees Gerritsen, één van de vaste gasten van de EUROPA, ziet zijn wens via dit fonds in vervulling gaan: “Een lange zeilreis met een schip als de EUROPA is een ervaring die je je leven lang meedraagt en je als mens verandert. Je bent op de oceaan ver weg van alles. Er is alleen het schip en de bemanning en daarmee moet je het doen.”

“Ik wilde heel graag via het fonds ‘Vrienden van de EUROPA’ twee jonge mensen de kans geven dit avontuur te beleven. Ik voel me vereerd dat de rederij mijn wens op deze manier heeft opgepakt en er nu twee jongeren staan te popelen om op reis te gaan.”

In 67 dagen van Kaapstad naar Boston
Half april stappen Lotte en Matthijs in Kaapstad aan boord van de EUROPA. Gedurende 67 dagen zijn ze onderdeel van de internationale crew; Ze worden opgeleid door de bemanning van het tallship en onderdeel van het wachtloop systeem aan boord. Ze helpen mee met zeilen, met het onderhoud van de boot en met het schoonmaken. De jongeren varen mee van Kaapstad via de afgelegen eilanden St. Helena en Ascension Island naar Boston, waar ze groots zullen worden onthaald tijdens Sail Boston.

Lotte: “Dit is echt te mooi om waar te zijn!”
Lotte Linthorst is al vanaf jongs af aan op het water te vinden en vindt het heerlijk om uit de drukte en hectiek van de stad te ontsnappen en buiten te zijn. Ze zet haar studie een half jaar stil voor dit avontuur maar dat heeft ze er graag voor over: “Vanaf het moment dat ik mijn brief had gestuurd droomde ik van deze reis.”

“Tegelijkertijd hoopte ik dat het moment waarop ik bericht zou krijgen zo lang mogelijk zou duren omdat ik nooit had gedacht dat ze mij zouden kiezen. Dit is echt te mooi om waar te zijn. Ik kijk er zo naar uit! Ook naar de spannende dingen, in de mast klimmen bijvoorbeeld, of storm op zee. Zelfs de spannende dingen lijken me gaaf.”

Matthijs: “Het lijkt me gaaf om te leren navigeren op zee”
“Ik zeil al sinds mijn dertiende en mijn opa en oma vertelden me over deze mogelijkheid. Ik ben gaan kijken toen de EUROPA in Scheveningen was afgelopen zomer. Ik had helemaal niet verwacht dat ik mee mocht, maar het is wel echt supervet!”

“Ik studeer nu scheeps- en jachtbouw en ik zeil veel op de Kaag, wel wat anders dan straks op zee. Het lijkt me gaaf om te leren navigeren op zee en verder pak ik alles aan wat er op me af komt. Ik weet nog niet zo heel goed wat ik moet verwachten maar ik laat het op me af komen en heb er heel veel zin in!”

///Einde bericht. Noot voor de redactie:
Bijgevoegde foto van de bark EUROPA is gemaakt door Jenny Audring. Voor vragen naar aanleiding van dit bericht, of wanneer u als journalist / fotograaf op de hoogte blijven van de mogelijkheden om Lotte Linthorst en Matthijs Boesten te volgen, kunt u contact opnemen met Hester Ozinga +31 06 42135734.

Interview mogelijkheden
Op 29 januari organiseert de bark EUROPA een informatiemiddag over hun zeilexpedities in Café Rootz at the Harbour. Op deze dag kunt u ook kennis maken met Lotte en Thijs en is er tijd om hen te interviewen. Mocht u hierbij aanwezig willen zijn dan kunt u zich aanmelden via info@barkeuropa.com.