Persbericht: Op koers met de Clipper Stad Amsterdam en de Enkhuizer Zeevaartschool

NIEUW IN HET PROGRAMMA VAN DE CLIPPER STAD AMSTERDAM: TRAINING PRAKTISCH ZEEMANSCHAP DWARSGETUIGD ZEILEN

Voor de eerste keer sinds de tewaterlating van de Clipper Stad Amsterdam in het jaar 2000, wordt er aan boord van de Clipper een 14-daagse zeilcursus verzorgd. De cursus is het resultaat van een bijzondere samenwerking met de Enkhuizer Zeevaartschool en vindt plaats tijdens het tweede gedeelte van de oceaan oversteek in het voorjaar van 2018 van Horta (Azoren) naar Londen.

De ervaring van de instructeurs van de Zeevaartschool en de Clipper crew maakt de ‘training praktisch zeemanschip dwars getuigd zeilen’ aan boord van de Stad Amsterdam een unieke leerschool voor tallship liefhebbers, pleziervaarders, evenals een brede groep zeilers en fans van klassieke schepen. De zeiltraining aan boord wordt afgesloten met een ceremonie waarbij aan alle deelnemers een certificaat van deelname wordt uitgereikt.

Evert van Dishoeck, directeur bij de Rederij Clipper Stad Amsterdam is trots op deze mooie samenwerking: “Onze relatie met de Enkhuizer Zeevaartschool gaat al heel lang terug. Zelfs tot voor het in de vaart komen van de Clipper in het jaar 2000. Vele van onze kapiteins, officieren en bemanningsleden hebben hun opleidingen genoten bij de EZS.”

“We hebben samen met de EZS al een aantal nautische trainingen voor derden verzorgd bij ons aan boord en dachten er goed aan te doen om dergelijke trainingen ook toegankelijk te maken voor individuele passagiers. We ervaren vanuit de jachtzeilers dat er grote belangstelling is om een verdiepingsslag te maken aangaande navigatie op de Atlantische oceaan, het zeezeilen en de ins en outs van het zeilen met dwars getuigde schepen. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze opleiding iets heel moois te bieden hebben!”

LES AAN BOORD VAN DE CLIPPER STAD AMSTERDAM

De kapitein, officieren en de overige bemanningsleden van de Clipper Stad Amsterdam zijn verantwoordelijk zijn voor de praktische training & instructies aan dek. Eef Willems, docent zeevaartkunde, begeleidt de reis namens de Enkhuizer Zeevaartschool. Samen met de crew maken de cursisten deel uit van het 3 wachten systeem om te beleven hoe het is om te zeezeilen op een schip als de clipper.

EEF WILLEMS: “DEZE REIS KAN IK IEDEREEN AANBEVELEN”

Eef Willems, docent aan de Enkhuizer Zeevaartschool en tevens kapitein en mede eigenaar van het zeilschip Tooluka, gaat haar kennis over navigatie, meteorologie en de geschiedenis van dwarsgetuigd zeilen delen.

Eef Willems heeft na 15 jaar varen met gasten besloten een seizoen zonder gasten te gaan varen met Tooluka: “Daarnaast heeft de Zeevaartschool mij gevraagd of ik de reis met de Stad Amsterdam als docent wil begeleiden. Voor mij is dit een hele leuke uitdaging en een geweldige kans. In het verleden heb ik drie seizoenen als eerste stuurman op de Clipper Stad Amsterdam gevaren, een periode waaraan ik veel goede herinneringen heb. ”

“Tijdens de oceaanreis krijgen de meevarende gasten de kans zoveel mogelijk kennis en ervaring op te doen in vakken die we aan de Zeevaartschool doceren. We denken dan met name aan Astronomische Navigatie en Meteorologie, naast natuurlijk theorie en praktijk van dwarsgetuigde schepen. Deze bijzondere reis kan ik iedereen van harte aanbevelen!”

MEER INFORMATIE 

Wilt u graag meer informatie over deze reis ontvangen of over de samenwerking van Clipper Stad Amsterdam en de Enkhuizer Zeevaartschool, dan kunt u contact opnemen met Anne Cornelissen. Foto’s zijn vrij te gebruiken met naamsvermelding van de Clipper Stad Amsterdam.