Persbericht: Schippers nemen opnieuw initiatief en richten Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot op

Amsterdam, woensdag 2 juni 2021 – Exact een jaar na de manifestatie Red de Hollandsche Zeilvloot, komt vanuit de schippers en eigenaren van de traditionele zeilschepen een nieuw initiatief: Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot. De officiële oprichting vindt plaats op 9 juni 2021 in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en is vanaf 09:30 live te volgen via www.hollandschezeilvloot.nl.

De stichting heeft als doel de naamsbekendheid van de vloot te vergroten en het varen op traditionele Nederlandse zeilschepen te promoten. Om 10 uur wordt de vlag van de Hollandsche Zeilvloot overhandigd aan de nieuwe voorzitter. Tegelijkertijd hijsen schippers door het hele land de vlag aan boord en klinkt vanaf de zeilschepen van de Hollandsche Zeilvloot, het startsein voor de stichting.

Schippers Hollandsche Zeilvloot nemen jaar na manifestatie opnieuw initiatief
Op 9 juni 2020 verzamelden 175 schepen zich voor Pampus om namens de Hollandsche Zeilvloot een noodsignaal af te geven. Het bereik nationaal en internationaal was enorm en de reacties hartverwarmend. De noodkreet van de Hollandsche Zeilvloot werd, mede door inzet van de schippers, branchegenoten, sponsoren, media en iedereen die de petitie heeft ondertekend, over de hele wereld gezien en gehoord.

Joost Martijn, woordvoerder Hollandsche Zeilvloot: ‘Vanuit de gedachte dat we met z’n allen meer bereiken dan alleen slaan we opnieuw de handen ineen; op 9 juni 2021 is de officiële oprichting van Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot.’

‘Het is zo bijzonder wat de manifestatie vorig jaar teweeg heeft gebracht. Het was echt overweldigend en het is heel gaaf om te merken dat het enthousiasme niet verdwenen is, mensen blijven vragen hoe het nu gaat.’

‘De dag van de manifestatie leek ons een bijzonder goed moment voor de oprichting van de stichting. We zijn heel trots op de club professionals uit verschillende branches die het bestuur willen gaan vormen. Dat zegt echt voor ons ook iets over de potentie die deze professionals in onze branche zien. We mogen sinds 5 juni, zij het beperkt, ook weer varen, dus bij deze kunnen we dat ook meteen laten weten aan heel Nederland.’

'Hoop doet leven' Michiel Goeman

Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot
Naast vele gesprekken met externe partijen om te peilen of een stichting ter promotie van de beroepsmatige traditionele zeilvloot en goede aanvulling zou zijn op bestaande initiatieven, is een enquête gehouden onder betrokken schippers. 85% van de respondenten en potentiële leden reageerde heel positief op het idee van een stichting om de activiteiten van de traditionele zeilschepen in Nederland te promoten.

Doel Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot
De stichting heeft als doel het vergroten van de naamsbekendheid van de passagiersvaart met traditionele scheepstypen onder zeil én met betalende gasten. En alles wat daarmede verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. Om dit doel te bereiken zal de stichting samenwerken met overheden, brancheorganisaties, bureaus voor toerisme en andere marketingorganisaties. De werkzaamheden van het (interim) bestuur van de stichting staan het komend half jaar in het teken van fondsenwerving en het ontwikkelen van promotieplannen.

Foto Sven Timman

Bestuur, deelnemersraad, deelnemers en donateurs
Het comité van de manifestatie Red de Hollandsche Zeilvloot heeft de organisatie van de stichting op zich genomen en voor het (interim) bestuur van de stichting diverse externe professionals benaderd. Daarnaast zijn Joost Martijn, Eelke Dykstra, Pouwel Slurink en Hester Ozinga uit het comité onderdeel van het bestuur om bestaande kennis, activiteiten en netwerken over te dragen.

Het (interim) bestuur van Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot wordt voorlopig gevormd door:

Patrick Poelmann, voormalig dijkgraaf en gedeputeerde
Michael Huijser, directeur Scheepvaartmuseum
Wilkin Kroon, reisorganisatie Local Hero Travel
Steven Schneider, sales & marketing professional
Joost Martijn, comitélid, schipper, eigenaar en woordvoerder Hollandsche Zeilvloot
Eelke Dykstra, comitélid, schipper en eigenaar
Pouwel Slurink, comitélid, vertegenwoordiger boekingskantoren
Hester Ozinga, comitélid, PR/communicatie Hestag Media

Naast het bestuur is er een deelnemersraad samengesteld met vertegenwoordigers van de schippers die varen op de Nederlandse wateren, de zeegaande vaart en de boekingskantoren. De deelnemersraad staat het bestuur gevraagd en ongevraagd met advies terzijde. Deelnemers van de stichting komen uit eerder genoemde schippers gelederen. Overige partijen en personen zijn ook van harte welkom en kunnen zich als buitengewoon deelnemer, partner of donateur aan de stichting te verbinden.

Wil je als redacteur, journalist of fotograaf tijdens de oprichting aanwezig zijn op één van de schepen van de Hollandsche Zeilvloot (ergens in Nederland), bij de oprichting in Het Scheepvaartmuseum of heb je een interview verzoek?
Neem dan contact op met Hester Ozinga.

Persbericht: Schippers nemen opnieuw initiatief en richten Stichting Promotie Hollandsche Zeilvloot op - Foto Freddy Schinkel
De Hollandsche Zeilvloot voor Pampus. Foto Freddy Schinkel
Related Posts
Den Haag nieuwe thuishaven Team Brunel
Brunel - Foto: Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race

De crew van Team Brunel – Sailing Holland is dinsdag 10 mei in de haven van Scheveningen aangekomen na een Read more

Burgemeester Haarlem springt Spaarne in voor goed doel
Communicatie watersportevenement - Burgemeester Haarlem springt Spaarne in voor goed doel- Aftrap Swim to Fight Cancer in Haarlem. Foto Michel van Bergen

Op 3 juli 2016 is het Spaarne het domein van een uniek evenement. Honderden zwemmers gaan op deze dag van Read more

Wethouder Merijn Snoek geeft samen met Maarten van der Weijden startschot Swim to Fight Cancer Haarlem
Aftrap Swim to Fight Cancer Haarlem. Foto Michel van Bergen

Zondag 3 juli 2016 is Merijn Snoek, wethouder van Jeugd, Onderwijs en Sport, aanwezig bij de start van de 2 Read more

Nederlands tallship de bark EUROPA na wereldreis thuis in Den Haag
De bark EUROPA komt Den Haag - Bark EUROPA oceanwanderer

Na bijna twee jaar komt het Nederlandse tallship de bark EUROPA op 24 juli 2016 weer even thuis. De Gemeente Read more